Nisan ayında Türkiye’nin hurda ithalat fiyatları ve demir donatı fiyatlarının yükselmesi bekleniyor. McCloskey’nin tahminlerine göre, nisan ayı için ortalama prim HMS 1/2 80:20 CFR Türkiye hurda fiyatı 394 dolar/t CFR seviyesine yükseldi. Bu, mart ayına göre önemli bir artışı işaret ediyor. Önceki dip seviyelerinden devam eden bir ralliyi yansıtan son işlemler, piyasanın genel eğilimini yansıtıyor. Baltimore’daki Francis Scott Key Köprüsü’nün çökmesi gibi dış faktörler hurda teslimat lojistiğini etkileyebilirken, Türkiye’nin çelik endüstrisi için iyimser bir görünüm devam ediyor. İç talepte iyileşme belirtileri gösteren yerel donatı talebi, hem hurda hem de Çin çelik fiyatlarının stabilize olması beklentileri ve Ramazan sonrası döneme hazırlıklarla destekleniyor.
Ancak, son zamanlarda repo faizindeki ani artışın tüccarlar ve döviz kurları üzerindeki olası etkileri konusunda belirsizlikler var. Bununla birlikte, güçlü çelik üretim rakamları ve Türkiye’nin 2024’teki ham çelik üretimi için iyimser tahminler, endüstri için olumlu bir görünümü vurguluyor. Bu gelişmelerin yanı sıra, Hindistan’ın artan hurda ithalatı gibi küresel çelik piyasası dinamikleri, gelecekteki trendleri şekillendiren önemli bir faktör olarak ön plana çıkıyor.
İnşaat Demiri Fiyatlarında Nisan Ayı Beklentileri ve Endüstriyel İyimserlik
Türkiye’de ve yurtdışında canlanan bir çelik talebi var. McCloskey, bu nedenle nisan ayında Türkiye inşaat demiri fiyatlarının ve hurda ithalat fiyatlarının mart ayına göre daha yüksek olmasını bekliyor.
McCloskey’nin nisan ayı için ortalama premium HMS 1/2 80:20 CFR Türkiye hurda demir fiyatına yönelik tahmini bu hafta 394 $/t CFR seviyesine yükseldi. 15-22 Mart tarihleri arasında yaklaşık olarak 388.50 $/t CFR seviyesinde seyretti. Ortalama 394 $/t CFR, tahmini mart ayı ortalama fiyatı olan 383 $/t CFR baz alındığında, ortalama nisan fiyatında mart fiyatına göre yaklaşık olarak 11 $/t’lik bir artışa denk geliyor.
25 Mart’ta, bir Avrupa ihracatçı HMS 1/2 80:20’yi 385.,50$/t CFR Türkiye fiyatla mayıs sevkiyatı için sattı. Bu, premium HMS 1/2 80:20 için yaklaşık 377-378$/t CFR civarındaki dip seviyelerden fiyatların hala yükseldiğini gösteriyor.
Bu sabah (26 mart) ABD’nin doğu kıyısındaki Baltimore’da Francis Scott Key Köprüsü’nün çöktüğü bildirildi. Bu, ABD’nin doğu kıyısındaki kuzey-güney otoyolunun bir parçası olan 3 kilometrelik bir köprüdür. Kıyı boyunca hurda teslimatını nasıl etkileyeceği henüz tam olarak net değil. Ancak yakınlarda sadece bir büyük ABD ihracatçısının rıhtımı bulunuyor. Bu nedenle, deniz ticaretini etkileyecek tek ciddi etkinin, bu ihracatçının yeni teslimatlar için diğer doğu kıyısı bölgelerindeki iskelelerine odaklanmak zorunda kalması olacağı muhtemeldir.
Martın üçüncü haftasında Türkiye’deki yurtiçi inşaat demiri talebi, Türkiye hurda fiyatlarının ve Çin çelik fiyatlarının taban yapacağı beklentisi ve Ramazan sonrası dönem için bir stok oluşturma ihtiyacı beklentileriyle iyileşmeye başladı. Yine martın üçüncü haftasında aynı beklentiler ve gereksinimler, yurtdışındaki müşteriler arasında da o haftada oluşmaya başladı. 21 martta bir haftalık repo faizindeki şok 500 baz puanlık artışla Türkiye’deki talep sarsıldı. Ancak Merkez Bankası’nın hamlelerinin Türk lirasının dolar karşısındaki değerindeki etkileri azaldığında tüccarların geri dönmesi bekleniyor. Türk lirası, Merkez Bankası’nın hamlesini takiben Amerikan doları karşısında %1.3’lük kazanç elde etmişti. 25 mart itibariyle ise bu kazancın üçte birini kaybetmiş durumda. Yatırımcılar, Türk lirasının yakın zamanda Amerikan doları karşısında değer kaybına geri dönebileceği spekülasyonunu yapabilir. 31 martta yapılacak olan yerel seçimlerin ardından 1 nisanda doğal gaz fiyatlarının artırılacağına dair endişeler bulunmaktadır, bu da çelik üretici maliyetlerini yükseltebilir.
Çelik üretimi güçlü bir seyir izliyor. En son Dünya Çelik Birliği (WSA) verilerine göre, 2024’ün ilk iki ayında Türkiye’de üretilen ham çelik miktarına sadece 2023 yılında bir ay eşdeğerdi. Bu, önümüzdeki yıl için önemli bir iyimserlik sağlıyor. Dünya ham çelik üretimi, 2024’ün ilk iki ayında %3 artış göstererek, başka bir olumlu işaret daha veriyor.
McCloskey’nin tahminlerine göre, 2024 yılında Türkiye’de ham çelik üretimi geçen yıla göre 4.3 milyon ton artış göstererek 38 milyon ton olacak ve 2022’nin toplamına yakın bir değerle gerçekleşecek. Ancak, bu değer, piyasanın 2021’e denk gelen 40.4 milyon tonluk tahmininin altında kalıyor. Ayrıca McCloskey, hurda demir ithalatının 2024 yılında 2023 yılına göre 2.3 milyon ton artarak 21 milyon tona çıkacağını tahmin ediyor. Bu değerin, geçen yılın mart ayında ithal edilen toplam hacim olan 2.3 milyon tonu temsil ettiğini düşünün; o dönemde, piyasa, depremi takiben İskenderun bölgesinin hızlı bir şekilde yeniden inşa edilmesi için çok daha yüksek miktarda hammaddeye ihtiyaç duyabileceğini speküle ediyordu.
Geçen yılın sonundan ve bu yılın başından itibaren Türkiye’nin aylık tüketici fiyat endeksi ve TÜİK İnşaat Güven Endeksi güçlü bir iyileşme gösterdi. Bu, piyasanın Türkiye’nin ekonomi politikasındaki değişikliğe olan güvenini ve gerçek sonuçlarını yansıtıyor. Ancak, 2024’ün başında elde edilen güçlü Türk ham çelik üretim verilerinin, hurda demir talebi için bir referans olarak hizmet edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. TÜİK İnşaat Güven Endeksi, geçen hafta 22 martta, şubat ayının yıllık enflasyon verilerinin %67’ye ulaşması ve Türkiye Merkez Bankası’nın enflasyon verilerine tepki olarak 21 martta bir haftalık repo faiz oranını 500 baz puan artırarak %50’ye yükseltmesi nedeniyle mart 2024 için %3.6 düşüşle 88.6’ya geriledi. Bankalar tarafından uygulanan daha yüksek faiz oranları ve %70’in üzerindeki oranların, nisan ve mayıs aylarında muazzam bir inşaat sezonu şansını engelleyebileceği düşünülüyor.
Türkiye’nin şubat ayının tamamında ve martın başında nihai çelik ürünlerine olan beş haftalık dönemdeki zayıf talebi, muhtemelen mart ayının ham çelik üretim değerinin hem ocak hem de şubat değerlerinden daha düşük olmasına neden olacaktır. İnşaat sezonunda sadece hafif çelik talebi beklentisi, nisan ayının ham çelik üretim rakamının ocak veya şubatın rakamlarına denk gelmeyeceği anlamına gelmektedir. Bu da bu yıl mart ve nisan için her biri en fazla 3-3.1 milyon tonluk bir rakamın tahmin edilmesi anlamına gelmektedir.
McCloskey’ye göre, Hindistan’ın hurda demir ithalatının 2024 yılında 2023’e göre 3.29 milyon ton daha yüksek olacak 13.1 milyon tona ulaşacak. Aynı zamanda artış hızı 2022 ile 2023 arasındaki artış hızıyla aynı seviyede kalacak. 2024 yılında ithalatın daha hızlı bir tempoda olacağını tahmin etmek konusunda oldukça dikkatliyiz çünkü endişe verici 2024 ilk çeyreğinde bitmiş çelik talebi ve 2024’ün başlarında hurda girişlerinin çelik piyasası tarafından sindirilme hızı yavaş oldu. Hindistan’daki emlak sektörü, ülkenin 2024 ikinci çeyreğindeki seçimlerinden önce ve sonra yakından izlenecek. Ancak imalat sektörü için en son Satın Alma Yöneticileri Endeksi okumaları oldukça etkileyiciydi. mart 2024’te HSBC Flash Hindistan Bileşik PMI 61.4’e yükseldi. Böylece temmuz 2023’ten bu yana en yüksek okuma oldu. HSBC Hindistan İmalat PMI, ön verilere göre mart 2024’te şubat 2024’teki 56.9’dan 59.2’ye yükseldi ve şubat 2008’den bu yana fabrika faaliyetlerindeki en hızlı büyümeyi gösterdi.
Güncel haberlere ulaşmak ve Türkiye inşaat demiri piyasası için bizi takip edebilirsiniz. Aynı zamanda günlük demir fiyatlarını da sitemizden takip edebilirsiniz. Veya bültenimize abone olabilirsiniz. Böylece her gün güncel demir fiyatlarını ve dünya gündeminde olan olayların inşaat demiri piyasasına etkisini kolayca takip edebilirsiniz.