Türkiye’nin inşaat demiri piyasası, 18-22 Mart tarihleri arasındaki önemli ekonomik göstergelerle hareketlendi. Merkez Bankası’nın beklenmedik faiz artışı, Türk lirasındaki dalgalanmalar, küresel ekonomideki gelişmeler ve hurdacılık sektöründeki son durum, inşaat demiri fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Bu dönemdeki önemli göstergeleri değerlendirerek Türkiye’nin inşaat demiri piyasasındaki güncel durumu analiz edelim.
Merkez Bankası Kararlarının İnşaat Demiri Piyasasına Etkisi
- Merkez Bankası, Şubat ayındaki beklenenden yüksek enflasyona yanıt olarak Mart ayı toplantısında beklenmedik bir şekilde bir haftalık repo faizini 500 baz puan artırdı ve %50’ye çıkardı. Şubat ayında yıllık enflasyon %70 seviyesindeydi. Yıllık enflasyonun 2024’ün ikinci yarısında dezenflasyon başlamadan daha da yükselmesi bekleniyor.
- Türk lirası, referans faiz oranındaki yükselişten sonra haftanın ikinci yarısında yaklaşık %1,3 değer kazandı. Bu durum, kısa vadeli olarak yerel çelik talebini azalttı ancak yerel seçimler sonrasında lira üzerinde olası bir satış yaşanabileceğine dair endişelerin dağılmasına da yardımcı oldu. Bu durum, 2023 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaşananlara benzer şekilde gerçekleşti.
- Mart 2024’te Türkiye’nin imalat güven endeksi, Eylül 2023’ten bu yana en yüksek seviye olan 104.4’e 2.9 puan artarak yükseldi. İlginç bir şekilde, nihai ürün stokları 1.2 puan azalarak 95.6’ya geriledi, ancak üretim beklentileri ve ihracat sipariş beklentileri önümüzdeki üç ay için arttı. Mart 2024’te Türkiye’nin Tüketici Güven Endeksi de hafifçe artarak 79.3’ten 79.4’e yükseldi.
- ABD Merkez Bankası, mart ayındaki toplantıda Fed fonları faiz oranını sabit bıraktı. Ancak hala 2024 yılında üç faiz indirimi planladığını belirtti. ABD’de ilk işsizlik başvuruları, 215.000 olan tahminlerin altında 2.000 kişi azalarak 210.000’e düştü ve bu durum Fed’e faiz indirimlerinin başlangıcını ertelemeye devam etme fırsatı verdi. Konut başlangıçları, Şubat 2024’te aylık bazda %10.7 artarak önemli ölçüde yükseldi.
- Çin’in sanayi üretimi, Ocak-Şubat 2024 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %7 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve neredeyse iki yıldır en hızlı genişlemeyi kaydetti. Aynı dönemde Çin perakende satışları, tahminleri aşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %5.5 arttı. Her iki beklenmedik rakam da Çin çelik piyasasını desteklemeye yardımcı oldu. Çin Merkez Bankası, ekonomiyi canlandırmak için Şubat ayında bir yıllık ve beş yıllık kredi faiz oranlarını rekor düşük seviyelere indirmişti. Mart 2024’te bu oranları değiştirmeyerek sabit tuttu.
- Öte yandan, Euro Bölgesi’nde tüketici fiyat enflasyonu Şubat 2024’te yıllık bazda %2.6 olarak gerçekleşti. Bu son üç ayın en düşük seviyesi. Önemli bir öncü gösterge olan Euro Bölgesi İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mart 2024’te ön tahminlere göre üç aylık en düşük seviye olan 45.7’ye gerileyerek imalat koşullarında daha fazla kötüleşmeyi işaret etti.
- İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurumu, Banka Faiz Oranını değiştirmeme ve %5.25’te sabit tutulması yönünde oy kullandı. Komiteden bir üye ise faizde 25 baz puanlık bir indirimi savundu. İngiltere’nin enflasyon oranı, Şubat 2024’te bir önceki yılın aynı dönemine göre %3.4’e düşerek Ocak ve Aralık aylarındaki %4’lük seviyenin altına inmiş ve %3.5’lik tahminlerin altında kalmıştır.
- Diğer yandan, İsviçre Merkez Bankası, ülkede enflasyonun dokuzuncu ardışık ayda da %2’nin altında kaldığı bir dönemi takiben ana faiz oranını 25 baz puanlık bir indirimle %1.5’e düşürerek, faiz indirimi yapan ilk büyük merkez bankası oldu.
- Hafta boyunca, ABD doları – euro da dahil olmak üzere – diğer büyük küresel para birimlerine karşı güçlendi, çünkü piyasalar diğer önemli merkez bankalarının ABD Merkez Bankası’ndan önce faiz indirimine başlayacakları yönünde bahis yapmaya başladı. 21 Mart’ta dünya çapında birçok merkez bankası açıklamalar yaptı ve bu durum, euronun 21-22 Mart 2024 tarihleri arasında değerinin yaklaşık %1 düşmesine neden oldu.
- HSBC Flash Hindistan Bileşik PMI, Mart 2024’te Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek okuma olan 61.4’e yükseldi. HSBC Hindistan İmalat PMI’ı, ön verilere göre Şubat 2024’teki 56.9 seviyesinden Mart 2024’te 59.2 seviyesine yükseldi ve bu, Şubat 2008’den bu yana fabrika faaliyetlerindeki en hızlı büyüme oldu.
Küresel Ekonomik Gelişmeler ve İnşaat Demiri Piyasası Dinamikleri
Hurda demir ihracatçıları, Türkiye’de yakın zamanda beklenen ve önemli bir fiyat artışını önlemek için alt tedarikçi heyecanını bastırmaya çalışıyorlar.
Avrupa Birliği ve ABD’nin Doğu Kıyısı genelindeki hurda demir ihracatçıları, daralan marjları önlemek için Türkiye’de yakın zamanda beklenen önemli bir fiyat artışı konusunda alt tedarikçilerin heyecanını engellemeye çalışıyor.
McCloskey’e göre, Türk hurda demir ithalat fiyatlarının önümüzdeki hafta boyunca yavaş bir yükseliş trendinde kalacağı yönünde bir düşünce var. Çünkü Türk fabrikaları ve derin deniz hurda demir ihracatçıları dikkatli bir şekilde hareket etmeye devam ediyorlar. Nisan ayı için görünüm daha güçlü kalıyor.
Liman kenarı hurda pazarlarına alt tedarikçiler, yakın zamanda Türkiye’de güçlü bir fiyat artışını bekleyerek teklif seviyelerini artırıyorlar. Ancak, bu artışa karşın ihracatçılar ya yakın zamanda güçlü bir Türk fiyat artışına güvenmiyorlar ya da kısa vadeli bir artışın bugünün yüksek liman kenarı teklif seviyelerini kabul etmek için yetersiz olacağını düşünüyorlar.
Örneğin, Birleşik Krallık’ta bazı satıcılar HMS 1/2 için limana teslim edilen ton başına £240 talep etmeye başladılar, ancak bu fiyat Birleşik Krallık ihracatçılarının aklına yatmıyor. Bir Birleşik Krallık ihracatçısı, limana teslim edilen ton başına maksimum £230 ödemeye razı. Kıta Avrupası’nda ise bazı satıcılar HMS 1/2 için limana teslim edilen ton başına €320 talep etmeye başladılar, ancak bu fiyat bölgesel ihracatçıların aklına yatmıyor. Euro’nun haftanın ikinci yarısında ABD Doları karşısındaki güçlü değer kaybına rağmen hala Kıta Avrupalı herhangi bir ihracatçının hareket etmeye istekli olduğu en yüksek fiyat hala €310 civarında. Bu durum, potansiyel olarak marjların çoğunlukla daha yüksek seviyede daralabileceğine işaret ediyor, ancak aynı zamanda Türkiye fiyatlarının çok kısa vadede çok fazla yükseleceğine dair ihracatçıların güveninin de olmadığını gösteriyor.
Bir ABD HMS 1/2 80:20 satışı ve bir İskandinav HMS 1/2 80:20 satışı, her ikisi de 382$/t CFR Marmara fiyatıyla gerçekleşmiştir. Bu durum, ihracatçıların hedefledikleri satış fiyatlarını fazla artırmamak suretiyle alıcıların memnuniyetini sağlamaya çalıştıklarını ve bu sayede marj seviyelerini korumaya ve kendi liman kenarı tedarikçilerini teklif seviyelerini artırmaya teşvik etme riski olmadan alıcılarla ilişkilerini sürdürmeye çalıştıklarını yansıtmaktadır.
Hurda Demir İhracatçıları ve Türkiye Fiyat Beklentileri
Kısacası, hurda ihracatçıları Türk fiyatlarının henüz çok fazla artmayacağı konusunda güven duymuyorlar. AB/ABD’deki yerel satıcılar ise çok yakında büyük bir Türkiye fiyat toparlanması olacağını düşündükleri için Türk fiyat artışından daha hızlı bir şekilde fiyatları artırıyorlar, bu da ihracatçıların marjlarını daha da sıkıştırıyor. İhracatçılar, bir miktar tatmin edici fiyatlarla mal toplama kontrolünü kaybetmek istemiyorlar.
McCloskey’nin tahminine göre, premium HMS 1/2 80:20 fiyatları Mart ayının geri kalanında 385$/t CFR seviyesinde veya altında kalacak. Nisan ayı için ortalama HMS 1/2 80:20 fiyat tahmini ise 389$/t CFR’den çok hafif bir düşüşle 388$/t CFR’ye çekildi.
Nisan ayı tahmini, Türk çelik üreticilerinin iyileşen marjları ve inşaat demiri talebinin Mart ayında Merkez Bankası’nın beklenmedik bir şekilde 21 Mart’ta yüzde 500 baz puan artan bir haftalık repo faiz oranının Türk lirasının ABD doları karşısındaki değeri üzerindeki etkisinin azalmasıyla Nisan ayında geri döneceği görüşüne dayanarak, bugün önemli ölçüde azalmış risk olasılığına sahip olduğu için hala spot fiyata göre artış eğilimindedir. Merkez Bankası’nın hamlesiyle 11-15 Mart haftasından itibaren gözlenen daha iyi iç inşaat demiri talebi şaşkına dönmüş olsa da, bu hamlenin etkilerinin ortadan kalkmasıyla tekrar eski haline döneceği öngörülmektedir.
Çin’in Ocak-Şubat 2024 dönemine ilişkin endüstriyel üretimi ve perakende satışları beklenenden çok daha güçlüydü. Hindistan’ın Mart 2024 imalat PMI verileri, Şubat 2008’den bu yana en hızlı genişleyen seviyede kaydedildi. Türkiye’nin imalat ve tüketici güven endeksleri göz ardı edilmemeli, ayrıca İsviçre Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesi, diğer büyük küresel merkez bankalarının 2024 ikinci çeyreğinde, 2024 ikinci çeyreğin başındaki enflasyon oranlarına bağlı olarak faiz oranlarını azaltmaya başlamasının yolunu açmaktadır.
Şu anda piyasalar, ABD Merkez Bankası’ndan önce birçok önemli merkez bankasının faiz oranlarını düşüreceğine inanıyor. Bu durum, bu hafta ABD dolarının birçok küresel para birimine karşı güçlenmesinde önemli bir faktördü. Elbette, Türk piyasası için – kendi ekonomisi için 2024’te herhangi bir faiz indirimi beklenmiyor olmasına rağmen – en önemli indirimler Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası’ndan gelecek.
McCloskey‘nin haftalık HMS 1/2 80:20 CFR Türkiye demir hurda endeksi, 22 Mart’ta 382$/t CFR seviyesine 5$/t arttı.
McCloskey’nin haftalık Türk yerli inşaat demiri endeksi (USD), 22 Mart’ta KDV hariç KDV hariç $604/t’ye yükseldi. TL haftalık göstergesi 70TL/t azalarak fabrika çıkışını KDV dahil 23.230TL/yon seviyesine geriledi.